Nog niet zo heel lang geleden was bamboe een behoorlijk onderschatte plant, hooguit nuttig als pandavoer, bouwmateriaal voor gammele bars in tropische vakantiebestemmingen en basismateriaal van panfluiten. Maar…de tijden veranderen!
Geen boom, maar gras
Bamboe valt binnen deze special een beetje uit de context. Het is namelijk geen boom maar behoort tot de familie van de grassen. Qua toepassingen zijn er echter zoveel overeenkomsten dat een beetje aandacht volkomen terecht is.
Goede troeven
Troeven heeft bamboe te over; het is bijvoorbeeld tegelijk licht en ijzersterk en kent een lage ecologische voetafdruk. Het groeit ontzettend snel en dat zonder inmenging van de mens of door middel van allerlei vage chemicaliƫn. Bovendien overleeft de wortel de oogst waardoor deze opnieuw kan uitgroeien tot een nieuwe plant.
Verrijkend en neutraliserend
Het grootste voordeel van bamboe is de eigenschap om grote hoeveelheden CO2 op te nemen en de bodem waar het op groeit net te verrijken in plaats van deze te verarmen. In de kledingindustrie zijn bamboevezels al behoorlijk populair, zij het dat er aan de productiemethoden nog enkele nadelen zijn verbonden.
In ieder geval is de ecologische impact daarvan stukken minder dan de productie van bijvoorbeeld katoen.
Bamboe multifunctioneel
Inmiddels staat ook de bouwsector open voor bamboe als grondstof. Het wordt al regelmatig aangewend als gevel- en vloerbekleding (ook geschikt voor badkamers), als bekleding voor trappen en voor het maken van keukenbladen. De kracht van bamboe en de hoge densiteit ervan maken het geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik. Op dit moment experimenteert men met diverse mogelijkheden van bamboe als houtvervanger bij constructies (bijvoorbeeld als houtskelet). Kortom; over bamboe is het laatste artikel nog lang niet geschreven!