Lana en de chocoladefabriek

Ik ga het niet onder stoelen of banken steken: ik ben een chocoladejunkie. Mijn voorkeur gaat uit naar donkere en bittere chocolade omdat ik als kind lactose-intolerant was. Ik voel nog altijd de negatieve effecten die veel soorten chocolade hebben op mijn lichaam. Totdat ik op een veganistische pop-upmarkt raw chocolate leerde kennen. Al mijn zintuigen waren onmiddellijk geprikkeld. Zou dit mijn redding kunnen zijn? Ik contacteerde Fine & Raw om meer uitleg te vragen en werd onmiddellijk uitgenodigd om een kijkje te komen nemen in hun splinternieuwe fabriek in Brooklyn. Ja, daar ga ik dus geen ‘neen’ tegen zeggen!

 

Ik open de deur nog maar en daar heb je het al, de onvergetelijke geur van chocolade. Ik ben op slag verliefd. Bij aanvang van het gesprek krijg ik meteen de Truffle Chunky voorgeschoteld – een zachte praline met hardere stukjes chocolade in. Een beter begin van een gesprek kan ik mij niet voorstellen.

 

 

Ik praat met de eigenaar Daniel Sklaar – fantastische naam voor een chocolademaker – die zichzelf voorstelt als afstammeling van de chocoladegoden. De start van een bijzonder boeiend gesprek over genot, dromen en chocolade met zeezout.

 

Hoe ben je in de chocoladewereld terecht gekomen?

Ik was een financieel analist die aan het einde van zijn latijn zat. Ik ben dan, als een soort hippie, de wereld rondgetrokken en kwam zo terecht in het Amazonegebied, waar ik als chef in een raw restaurant werkte. In dat restaurant kwam ik voor de eerste keer in aanraking met chocolade en ik besefte meteen hoeveel ik ervan hou. Ik keerde terug naar New York, begon chocoladefeestjes te geven voor mijn vrienden, en van het ene kwam het andere: ik startte een bedrijf om chocoladejunkies te voorzien van puur genot.

 

Waarom heb je voor voedsel gekozen dat rauw is of onder een bepaalde temperatuur wordt gehouden bij het bereiden? 

Ik heb al verschillende levensstijlen doorlopen: van vegetariër naar fast food-liefhebber, van veganisme en raw. Ik experimenteer graag. Maar er zijn dus mensen die alleen maar wortelen en sla eten, en het idee dat ze ook chocolade zouden kunnen eten, sloeg in als een bom. Die gingen gewoon bananas. (lacht) Intussen sloeg dat enthousiasme ook over naar restaurants, dus nu kunnen nog meer mensen ervan genieten.

 

Experimenteer je graag met chocolade? 

Ik doe niet liever. Ik ben op dit moment met verschillende smaakexperimenten bezig. Allemaal nog een groot geheim, maar wel heel leuk. Witte chocolade is bijvoorbeeld nog een hele uitdaging, maar het ziet er alvast goed uit. Nu nog zien dat het ook goed smaakt. (lacht)

 

Gaat het dan al eens mis? 

Voortdurend. Er ontploft geregeld iets in mijn gezicht – letterlijk. Maar het gaat gelukkig maar om chocolade. Eerst baal je omdat alles eronder bedekt is, maar dan komt iemand kijken om te zien wat er is gebeurd en die begint super hard te lachen. Ik doe dan maar mee.

 

 

Wat is er dan zo goed aan raw? Wat voegt het toe aan de chocolade? 

Mensen die alleen raw eten zullen je vertellen dat chocolade een super food is met antioxidanten en blablabla. Ik wil er gewoon voor zorgen dat zoveel mogelijk mensen chocolade kunnen eten.

 

Eerlijk: ik krijg nog altijd puistjes van chocolade. 

Vanuit het standpunt van een voedingsdeskundige is chocolade goed voor je. Wanneer je alle icky dingen uit chocoladerepen weglaat, krijg je een gezond product. Wij gebruiken geen geraffineerd suiker, geen bewaarstoffen, geen smaakstoffen, geen chemische rommel. Het wordt verwerkt op lage temperaturen, waardoor het zijn voedingsstoffen behoudt en je lichaam die ook opneemt. Dus geen puisten meer.

 

Iets anders. Hoe zou je jonge startende ondernemers met groene plannen inspireren? Wat zou je hen adviseren? 

(Lange stilte) In essentie komt het erop neer om je dromen te volgen. Door wild te zijn, en tegelijkertijd toch ook wel goed te weten waarmee je bezig bent.

 

Hoe hard is het al geweest om een eigen zaak in een nichemarkt op te starten? 

Zeer hard. Ik heb in de goot gezeten. Maar je vecht tegen de tegenslagen, want het is je droom. Bottom line: je mag niet twijfelen en je moet bereid zijn om er je tanden in te zetten – dag in, dag uit. Gelukkig was dat in mijn geval, met chocolade, niet zo’n onaangename opdracht. (lacht) Maar op hetzelfde moment is het ongelooflijk bevredigend, en vandaag heb ik het gevoel dat alles in de goede richting gaat. Elk aspect van een zaak opstarten, komt met de nodige uitdagingen. Dat is net wat je passie voedt en dat is de beste manier om het te bekijken.

 

Hoe moeilijk was het om een ongezond product als chocolade te introduceren in de vegan en raw scene?

Ken je deze grap: ‘Hoe vind je een veganist op een feestje? Doe geen moeite, zij vinden jou wel. (lacht) Sommige veganisten laten geen kans liggen om te preken en anderen te proberen bekeren. Ik denk dat de reden van ons succes dat wij daar niets mee willen te maken hebben. Fuck that! Wij willen gewoon zalige chocolade maken die toevallig ook nog eens gezond is. Of je daar nu in geïnteresseerd bent of niet, maakt niet uit. Als je gezond wil leven, goed voor jou. Maar het leven is sowieso beter met chocolade, dus geniet ervan. Dat is ons uitgangspunt. Plus: we verkondigen het met stijl én we maken het fun. Als je vandaag veganist bent en morgen heb je zin in een hamburger, dan ben ik de laatste persoon om je te veroordelen. Pas op: ik vind het goed dat mensen bewust met voedsel bezig zijn. Maar op het einde van de dag is het gewoon chocolade. Steek het in je mond en laat het zijn werk doen. Of nog beter: neem een stukje chocolade, een glas wijn en zet je neer om een gezellig gesprek te hebben met vrienden. Dat is puur genot.

 

Na het gesprek krijg ik nog een korte rondleiding waarvan je de foto’s hieronder kan vinden.

 

Nog een leuk weetje: het echt genot van chocolade ligt volgens Daniel aan het smeltpunt. Aangezien chocolade een lager smeltpunt heeft dan onze lichaamstemperatuur, zorgt het voor de ultieme sensatie op je tong. Om die theorie te testen koop ik gelijk nog enkele chocoladerepen. Dus ja, dit artikel werd geschreven op een dieet van chocolade met zeezout. Ik kan je verzekeren dat het overheerlijk is.

 

Maar om zelf de geneugten van Fine & Raw te proeven, zal je helaas naar Amsterdam moeten.

Alle bonen worden handmatig geselecteerd voor de beste kwaliteit.
De bonen worden door zelf ontworpen machines ontdaan van hun schil
In deze machines wordt dan de chocolade gemaakt
Naast chocolade kan je er ook terecht voor koffie en andere lekkernijen
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven