Een jaar lang niks kopen

De uitdaging zette ik zo, binnen een paar tellen. Gezeten achter mijn computer typte ik:

“Ik ga de uitdaging aan om niks te kopen in 2016”.

Zo, die stond. De eerste twee maanden vond ik het ook echt een eitje. Niks kopen is niet moeilijk als je niets nodig hebt. Uiteraard koop ik eten en drinken voor ons gezin, net als toiletpapier (zelf maken lijkt me een dagtaak). Maar voor de rest koop ik niks. En niks betekent géén:

  • Verzorgingsproducten
  • kleding
  • Boeken en tijdschriften
  • Cadeautjes
  • hebbedingetjes

Maar uiteraard kan ik niet zonder bovenstaande artikelen. Daar heb ik dus iets op gevonden. Verzorgingsproducten maak ik zelf, voor boeken en tijdschriften ga ik naar de bieb en cadeautjes maak ik zelf of ik geef iets weg van mezelf. Hebbedingetjes blijk ik helemaal niet nodig te hebben. En kleding: ik doe een poging om onze oude kleding te herstellen of er iets nieuws van te maken. Dat lukt nog niet helemaal, maar hopelijk heb ik dat toch binnenkort goed onder de knie.

Duurzaam genoeg

We zijn straks halverwege het jaar, en tot nu toe ben ik helaas een keer overstag gegaan: ik heb nieuwe wandelschoenen gekocht. Mijn oude schoenen lieten sporen achter. Niet van zand en modder, maar van vergaan rubber. Elke plas leverde natte voeten op, van zowel de onderkant als de bovenkant. Omdat mijn oude wandelschoenen al vele jaren waren meegegaan, vond ik het ‘duurzaam’ genoeg van mezelf om weer nieuwe aan te schaffen. Met wel de belofte om ze goed te onderhouden, zodat ze ook zeker vele jaren met me mee kunnen wandelen.

Jaar niks kopen en niet winkelen

Tip

Niks kopen is niet moeilijk. Maar soms is de verleiding groot als je toch een winkel binnengaat. Kom je in de verleiding, denk dan aan deze tip: Zeg voordat je een winkel binnenstapt in jezelf (of hardop) de volgende zin:

‘Ik heb niks nodig, dus ik hoef ook niks te kopen.” Na een tijdje ga je er ook echt in geloven, en kan geen enkele winkel je meer verleiden.

Heb jij al eens de uitdaging aangegaan om een tijdje niks te kopen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven