Ik ben een planteneter … Net als jij – Boele Ytsma

Afgelopen vrijdag op werelddierendag stelde Boele Ytsma zijn boek “Ik ben een planteneter – net als jij” voor op het eerste landelijke Planteneters Event (Nederland). Het eerste exemplaar mocht hij aanbieden aan Marianne Thieme, fractievoorzitter Partij voor de Dieren. Jammer genoeg kon ik er zelf niet bij zijn, maar hieperdepiep, mijn boek is geariveerd!

Ik ben een planteneter - Boele Ytsma

Gezondheid gaat voor

Je leest het verhaal van man die zijn eigen dieren hield om op te eten en op zijn 41e (3 jaar geleden) een planteneter werd. Hij was te zwaar, had niet veel energie en er moest iets veranderen. En dat gebeurde ook. Maar hij heeft het ook over een levensstijl die een oplossing biedt voor de grote problemen van deze tijd: dierenwelzijn, klimaat en voedselschaarste. Het boek leest erg vlot en is inspirerend. Het enige minpuntje is dat het moeilijk bleef openliggen terwijl ik mijn plantaardige maaltijd aan het verorberen was 😉

Het was soms een beetje vechten. Mijn man en ik wilden allebei het boek lezen en we lazen er in wie het boek het snelst te pakken kreeg 😉 Gelukkig is mijn man een veel snellere lezer, dus na een tijdje had ik het boek voor mezelf.

Waar ik begonnen ben met plantaardig te leven voor de dieren en vervolgens voor het milieu, is dat voor Boele Ytsma (auteur van het boek) begonnen met de gezondheid. Hij is hard op zoek gegaan naar hoe het menselijke lichaam werkt. Ondanks dat ik al jaren plantaardig leef, heb ik enorm veel bijgeleerd, en het boek is bovendien beslist niet belerend. Juist omdat hij geen activist is, denk ik dat het boek veel mensen kan aanspreken en inspireren. De mens blijkt een geborene zoetekauw te zijn, en nee…dat is geen excuus om veel geraffineerde suikers te eten, maar juist om plantaardig voedsel je voorkeur te geven.

Herstellen met plantaardig eten

Boele Ytsma heeft het over de diverse wetenschappelijke onderzoeken waarbij men ernstig zieken plantaardig laat eten. Dit zorgt vaak voor een enorm herstel bij patiënten, maar over deze onderzoeken horen we echter nooit. Ook de invloed van een plantaardige levensstijl op conditie, energieniveau, botontkalking, suikerziekte en zelfs kanker komt aan bod. Ondanks die wetenschap, de huidige milieuproblemen en de manier waarop we met dieren omgaan, wordt vlees en melk nog steeds gesponsord door de overheid. Onbegrijpelijk. Hoog tijd dat de beleidsnemers “Ik ben een planteneter…net als jij” eens gaan lezen.

Plantaardige recepten

In het boek staan ook enkele recepten voor ontbijt, lunch, diner en een tussendoortje. Zeker handig bij het punt: eet zo onbewerkt en vers mogelijk. Want dat wordt je traditioneel niet echt aangeleerd.

Sporten op groente en fruit

Boele Ytsma is een fervent loper. Hij startte hiermee omdat hij destijds te zwaar was, maar kreeg volledig de smaak te pakken. Hij ondervond wel steeds een moeilijk herstel, wat aanmerkelijk verbeterde nadat hij ook zijn voedingspatroon veranderde. Hij geeft hierbij ook tips over welke voeding je best gebruikt voor een beter herstel, meer energie, ontzuring, opbouw van de spieren en om ontstekingen tegen te gaan of te verminderen.

Zeker de moeite om te lezen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven