Vaak beginnen mensen te huiveren bij het idee alleen al. Luiers zijn voor het overgrote deel van de kersverse ouders gebruiksvoorwerpen waar ze liefst zo snel en praktisch mogelijk vanaf willen. Als je er echter goed over nadenkt is het waanzin om elke luier slechts eenmaal te gebruiken, en je kan (wil) je niet eens voorstellen wat voor een afvalberg deze wegwerpluiers veroorzaken.

Bovendien is onze lichte afkeer natuurlijk volstrekt onterecht. Immers, we moeten allemaal van onze afvalstoffen af 😉 De kleine inspanning die het gebruik van herbruikbare luiers vragen is bovendien van korte duur (lees; tot je kleintjes het zindelijk zijn onder controle hebben). Houdt dat feit + de gigantische reductie van zinloos afval in gedachten, en herbruikbare luiers zijn ineens een stuk aantrekkelijker. Goedkoper ook bovendien!

Tegenwoordig zijn er herbruikbare luiers in alle kleuren en maten en in de meest duurzame materialen. Ze zijn makkelijk in gebruik, vaak veel mooier dan de lelijke witte wegwerpluiers en bijzonder eenvoudig schoon te maken in de wasmachine.

Nog een belangrijk voordeel: deze luiers zijn een stuk beter voor de billetjes van je baby. Wegwerpluiers zijn dan wel voorzien van stoffen die de absorptie bevorderen, ze onttrekken ook vocht aan de billetjes zelf. Dat is de reden dat je vaak zalf voor hun billetjes moet gebruiken. Herbruikbare luiers absorberen weliswaar iets minder, maar het is heus niet zo dat je baby dat irritant zal vinden (zoals de meeste luierfabrikanten je willen doen geloven). Sterker; als je baby zich vroeger bewust wordt van de ‘nattigheid’, zullen ze wellicht sneller de eerste stappen naar zindelijkheid zetten.

Tonnen minder afval en blije baby’s…dat is me dunkt de moeite van het proberen waard! 🙂