Heb ik iets echt wel nodig?

Wat je niet koopt heeft natuurlijk ook geen verpakking. Vaak begint het reduceren van de afvalberg met consuminderen. Denk vooraf goed na of je een bepaald product echt wel nodig hebt. Misschien koop je in een bui wel eens iets waar je achteraf spijt van hebt, het helemaal nutteloos blijkt te zijn of je simpelweg in feite nooit gebruikt. Zonde dan dat dit bij het afval beland of de beschikbare ruimte in je kasten, zolder of kelder alleen maar kleiner maakt. Bewust kopen is de boodschap!

Delen

Sommige dingen heb je dan misschien wel nodig, maar gebruik je slechts een aantal keer per jaar. Hoef je die echt aan te kopen, of kan je ze misschien lenen van je buren of binnen je familie? Eventueel kan je in samenspraak met vrienden, familie of je buren aankopen doen van spullen die je maar af en toe nodig hebt. Denk daarbij aan een grasmachine, een snoeischaar, een ladder,…  Je kan ook delen met Letsers in je buurt.

Dat scheelt je meteen ook in je portefeuille.

Duurzame spullen

Als je toch een bepaald product nodig hebt, ga dan steeds voor duurzame spullen. Een voorbeeldje: Je wil een tafel kopen. Dus waar let je op?

  • Koop een tafel van FSC-hout (hout uit duurzaam beheerde bossen).
  • Koop een tafel van hergebruikt materiaal. Bijvoorbeeld steigerhouten tafel
  • Koop een tafel in de kringloopwinkel die je leuk vind
  • Je had al een tafel maar vind deze niet meer leuk. Schuur deze af en geef ze een nieuw likje verf en eventueel andere poten. Ucycle!

Deel jij al producten met mensen uit je omgeving?

Let jij bij het aankopen van producten of je duurzame aankopen doet?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven