Groene praatjes met Steven en Heidi

Onze zeer sympathieke gesprekspartners zijn ditmaal Steven Geirnaert (33), Heidi Renwa (32) en hun superschattige dochtertje Nesta (bijna 1), die geregeld een goedgeluimde kir aan het gesprek toevoegt. Visita bracht een bezoek aan hun woning in hartje Gent en we keuvelden voornamelijk over…

De liefde voor de fiets

Steven: We zijn beiden verzot op fietsen. Niet zozeer vanwege milieubewustzijn. We doen dat gewoon erg graag. Dat we geen auto hebben is wel een bewuste keuze. We werken allebei in Gent en geraken overal met de fiets of het openbaar vervoer. Als je milieubewust wil leven, is wonen in een stad sowieso een goed en een praktisch idee.

Heidi: Ironisch genoeg hebben we allebei een rijbewijs en houden we ook wel van autorijden (lacht). Het zou alleen een zinloze aankoop zijn.

Steven: Het enige nadeel dat ik kan bedenken is dat je sommige dingen dan beter moet plannen. Je kan niet zomaar op eender welk tijdstip ergens naartoe natuurlijk.

Creatief en tweedehands

Steven: Bijna al ons meubilair komt uit een kringloopwinkel of het containerpark. Met wat creativiteit en een likje verf kan je daar vaak heel mooie dingen mee maken. Dit stuk hier (tikt op een fraaie salontafel) heb ik bijvoorbeeld zelf opgelapt.

Heidi: We zijn graag creatief bezig. Dat scheelt.

Steven: Heidi maakt zelfs Nesta haar luiers zelf!

Heidi: Dat klopt. Je hebt er wel minstens twintig nodig. Daar was ik dus even mee bezig (lacht). Wegwerpluiers zijn zo’n enorme afvalberg. Die extra wasbeurt neem ik er dan graag bij. Ook Nesta’s kleding maak ik zelf, komt van vrienden of halen we in een tweedehandswinkel. Ze zijn er tijdens de eerste jaren zo snel uitgegroeid…

Steven: Bij Nesta’s geboorte hebben we ook bewust gevraagd om geen cadeaus te kopen. Om te voorkomen dat iedereen allerlei nieuwe dingen koopt waar ze misschien snel uitgroeit of snel mee uitgespeeld is.

Eten en drinken

Heidi: Stevens ouders hebben een grote moestuin. Zelf hebben we er eentje in het klein (lacht) en we bestellen om de twee weken een pakket seizoensgroenten. We eten ook weinig uit blik of uit pakjes.

Steven: Eigenlijk vind ik het gebruik van lokale groenten nog beter dan bioteelt. Zo heb je echt de kleinst mogelijke impact op het milieu.
Thuis eten we ook geen vlees. Heidi is sowieso vegetariër en ik laat me enkel op restaurant verleiden (lacht). Ik vind vlees erg lekker maar kan net zo goed genieten van een vegetarische maaltijd.

Heidi: Eten weggooien doen we ook zelden of nooit. Voor het schilafval hebben we een compostvat aangeschaft en verder drinken we gewoon water van de kraan.

Zon, leem en rechterhanden

Steven: We wonen in een oud huis, dus helemaal passief zullen we het nooit krijgen. Al is het inmiddels wel aanvaardbaar. We hebben opnieuw geïsoleerd, overal dubbel glas geplaatst en een zonneboiler voorzien. We verwarmen de woning via buizen in de lemen muren. Bovendien is de verwarming ook aangesloten op een zonneboiler. Het duurt wel even voor het heel je huis verwarmt, maar daar moet je dan gewoon wat slimmer mee omgaan.

Heidi: Steven heeft het toilet ook aangesloten op een vat met regenwater. Als dat op is, schakelen we terug over op de leiding. Zoals je ziet gebruiken we graag onze handen.

Ecotips van Steven en Heidi

  • Koop zoveel mogelijk lokale groenten
  • Koop alleen een auto als je die echt nodig hebt
  • Ga voor wasbare luiers
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven