Zelfs al dromend kan je rekening houden met het milieu en je persoonlijke gezondheid.
Ventilatie in de slaapkamer
Uit onze artikels over duurzaam wonen is al gebleken dat een goed ventilatiesysteem in je woning een positieve invloed op je gezondheid zal hebben, en dat geldt in het bijzonder voor een ruimte als het slaapvertrek. Immers, een slapende mens is een soort fabriekje met behoorlijk wat CO2 uitstoot.
En omdat gordijnen en/of rolluiken (denk aan het belang van zo min mogelijk verlichting) ‘s nachts gesloten zijn is ventilatie des te meer aangewezen. Denk er dus aan om de slaapkamer bij het ontwaken kort (maar frequent) te verluchten!
Een bedje van duurzaamheid
Daarnaast kunnen we wat betreft de keuze van ons bed en alle toebehoren (daarmee bedoelen we niet de persoon die naast je ligt) natuurlijk opteren voor de meest duurzame variant. Kies voor een kwalitatief sterk bed en lattenbodem in FSC-hout en ga voor een matras in natuurlatex (het bestaat), bio-dynamisch katoen of kokosvezel.
Het hoofdbestanddeel van een synthetische koudschuimmatras is namelijk aardolie en daar kunnen we het, zoals algemeen bekend, best een flink stuk zuiniger aan mee doen. Een echt goede matras is bovendien vrij van allergenen zoals sommige synthetische stoffen en metalen delen. Dat geldt ook wanneer je nog helemaal geen last hebt van allergische reacties. Voorkomen is namelijk beter dan genezen!
Ook wat betreft je hoofdkussen en bedlinnen kan je uitkijken naar exemplaren met een keurmerk, waaruit blijkt dat deze van bijv. biokatoen zijn gemaakt. Dat slaapt een stuk geruster. Bekijk hier duurzaam beddengoed >>
Voor je slaapcomfort is een boekweitkussen (ik gebruik het al vanaf ik kind was) dan weer een echte aanrader; het neemt meteen de vorm van je nek en hoofd aan en zorgt voor een welhaast perfecte houding. 100% natuurlijk bovendien!
Diervrij slapen (vegan)
Nee hoor, hiermee bedoelen we heus niet dat je je trouwe viervoeter de slaapkamer uit moet schoppen of dat de spinnende poes aan je voeten voortaan maar buiten moet slapen. Niets van dat alles!
Wij hebben het over de stoffen van dierlijke oorsprong in o.a. je matras, hoofdkussen en dekens. Die zijn immers overwegend vervaardigd van of gevuld met wol, paardenhaar en dons. Voor wie liever diervrij wil slapen zijn er tegenwoordig alternatieven zoals o.a. Lyocell.
Lyocell is een natuurlijke hout(kunst)vezel (ok, dat klinkt in eerste instantie niet erg logisch) die gewonnen wordt uit de eucalyptusboom. Het voelt niet alleen superlicht aan, maar is ook ‘ademend’.
Het heeft sterke absorberende eigenschappen en een vocht- en warmteregulerend vermogen. Concreet betekent dat laatste dat een product waar deze eco-vezel aan te pas kwam ‘s winters lekker warm is en ‘s zomers voor een welkome koelte zal zorgen.
Bovendien is Lyocell anti-bacterieel én anti-allergeen, wat in deze tijden van steeds driester oprukkende allergieën bepaald geen overbodige eigenschap is. Het is met afstand de beste optie als je te kampen hebt met een gevoelige huid of een allergische reactie op huisstofmijt.
Helemaal leuk wordt het als je weet dat eucalyptus snel groeit en een hoge opbrengst heeft, waar – in tegenstelling tot katoen – ook nog eens weinig water voor nodig is.
Lyocell is weliswaar niet helemaal vrij van chemicaliën. Zo worden er chemische stoffen ingezet om de houtvezels vloeibaar te maken en dat ritueel herhaalt zich tijdens de productie een aantal keer. Het goede nieuws is dat deze chemicaliën tot wel 99% herbruikt kunnen worden en er dus weinig tot niets aan afvalstoffen in het water terechtkomt.
Tot slot; al het hout is afkomstig uit een verantwoord beheerd bos met FSC-keurmerk. Een meer dan duurzaam alternatief dus.
Extra gezonde slaaptips
1. Gebruik voor je slaapkamermuren (en andere ruimten) een natuurlijke verf die vrij is van chemicaliën.
2. Voorzie je slaapkamer van rustgevende tinten en kleuren.
3. Vermijd rommel en zorg ervoor dat niets in je slaapkamer je doet denken aan je job, klusjes die nog moeten gedaan worden, enz. Plaats nooit een bureau in je slaapkamer!
Hierbij vind je alvast de nodige eco-verantwoorde ‘welterustenspullen’ te zien. Ben je toe aan een nieuwe, goede én duurzame matras of zoek je beddengoed voor zowel een goede nachtrust als een gezond toekomstperspectief? Dan vind je vastde nodige inspiratie
Biologisch wiegdekentje
Een duim, een lakentje en een wiegdekentje. Meer heeft je baby niet nodig om lekker weg te dromen! Deze biologisch katoenen dekentjes zijn afwerkt met een stiksel, waardoor ze ook geschikt zijn als speelkleedje.
De zelfregulerende eigenschappen van het biokatoen zorgen voor de juiste temperatuur en maximaal slaapcomfort.
Dekbed in Tencel
Yumeko presenteert dit tweedelige dekbed in biokatoen en 100% plantaardig Tencel (een merknaam voor Lyocell). De optimale vocht- en warmteregulatie van Tencel zorgt er voor dat je elke ochtend weer fris en monter wakker wordt. Dat dit dekbed voorzien is van speciale ‘bodyfit’ stiknaden en het bovendien geschikt is voor alle seizoenen maakt de aanschaf van dit dekbed alleen maar aantrekkelijker!
Verkrijgbaar in de maten: 140 x 220 cm (1p), 200 x 220 cm, 240 x 220 cm, 260 x 220 cm (2p)
Verkrijgbaar bij: www.yumeko.nl
Vermijd huisstofmijt!
Huisstofmijten houden helaas ook van jouw bed. Dankzij deze 100% natuurlijke spray kan je je lakens, kussen, matrassen en dekbedden efficiënt, gifvrij en dus volkomen veilig behandelen tegen deze ongewenste bezoekers.
Heb jij nog tips om gezond en ecologisch te slapen? Laat het hieronder zeker weten in een reactie.