Als het bekomen van een strakke buik zo eenvoudig is, waarom zie ik dan steeds meer horecagezwellen om me heen? Staat je kast vol wondermiddelen die niet werken? Kan je een winkel openen met alle nutteloos gebleken buikspiertoestellen? Of ben je keihard aan het trainen, maar komen die fel begeerde ‘blokjes’ maar niet tevoorschijn? Hier lees je hoe dat komt.
Om te beginnen zijn er 2 soorten vet op de buik:onderhuids vet en visceraal vet. Dit laatste is het vet rond je ingewanden. Visceraal vet is niet te meten met huidplooimetingen, maar je krijgt wel een idee door je buikomtrek bij te houden. Hoe hoger je visceraal vet, hoe groter de kans op harten vaatziekten en diabetes.
Cortisolmanagement
Vetopslag op de buik is gelinkt aan een langdurige verhoogde cortisolspiegel (stresshormoon). De oorzaken van stress waar je ongetwijfeld vertrouwd mee bent zijn o.a. werk, relaties, angsten, ouderschap en slaaptekort. Er zijn echter genoeg andere oorzaken waar je niet direct bij stilstaat maar die wel erg bepalend zijn. In andere artikels gaan we hier dieper op in.
Vetverbranding
Ga voor de meest efficiënte manier. Focus vooral op krachttraining en train je hele lichaam. Hierdoor geef je jouw metabolisme een boost voor de komende 72 uur.
Dit is niet het geval bij duurtraining, waar het effect op je metabolisme hoogstens een paar uur duurt. Intervaltraining is dus een betere keuze. Dit betekent; korte periodes van hoge intensiteit afwisselen met recuperatie.
Dit kan bijvoorbeeld zijn: 10 seconden sprinten en 20 seconden recupereren. Waarom?
Wel, het totale energieverbruik in de training ligt hoger en dankzij de hormonale reactie (aanmaak van groeihormoon) is dat bevorderlijk voor je metabolisme.
Uiteraard gaan we met beginnende sporters niet onmiddellijk sprinten. Stap voor stap opbouwen is de boodschap. Ook het corrigeren van je bewegingspatroon maakt hier deel van uit.
Op deze manier voorkomen we blessures.
Buikspieren trainen
Buikspieren bestaan voornamelijk uit het type spiervezels die het best reageren op een zwaardere weerstand en minder herhalingen. Dit wil zeggen dat minder herhalingen met een hogere weerstand een beter effect geven.
Voeding
De ultieme gezonde voeding bestaat niet. Er is geen algemeen plan dat voor ieder mens werkt en niet alle voedingsmiddelen zijn voor iedereen gezond.
Vandaar dat ik mijn advies baseer op de volgende 3 pijlers:
- Het hormonaal profiel
- Metabolic Typing
- De resultaten uit de MRT -test.
De MRT (Mediator Release Test) is de meest betrouwbare test om voedselintoleranties op te sporen. Deze zijn uniek in België en ze worden uitgevoerd door een sportarts. Overigens is dit ook een belangrijk aspect van het cortisolmanagement.
Voedselintoleranties kunnen namelijk de onderliggende oorzaak zijn van o.a.: migraine, gewrichtspijn, spierpijn, sinusitis, huidproblemen, chronische diarree en chronische vermoeidheid.
Toch zijn er ook enkele gemene delers die voor iedereen gelden:
- Ontbijt!
- Vermijd trainen op een nuchtere maag, dit vermindert de verbranding na je training.
- Elimineer alle verwerkte voedingsmiddelen als je die platte buik wil! Alles in een blitse verpakking met woorden in de ingrediëntenlijst die je niet kan uitspreken, is niet goed voor je!
- Wees niet bang van vet: gebruik kokosolie, olijfolie, noten en avocado. Vermijd wel margarines en minarines: deze bevatten geharde vetten die nefast zijn voor hart en bloedvaten en ook je insulinegevoeligheid verminderen.
- Gebruik voldoende vezels (tot 35g/dag). Belangrijk is om minstens elke 7 dagen te wis wisselen van soort, want je wordt zeer snel intolerant voor vezels.
- Vermijd suikers en zoetstoffen (behalve stevia).
- Eet op regelmatige tijdstippen: elke 2 à 4 uur.
- Neem je tijd om te eten, kauw voldoende en ga niet voorbij je verzadigingsgevoel.
- Eet groenten naar believen.
- Ga voor biologisch voedsel.
Vertering, opname, darmwerking
Maagzuur dient om de voeding zo goed mogelijk af te breken. Hoe kan je dit weten? Wel, hierover staat een artikel op mijn website. Doordat we te snel eten, voor verkeerde voeding kiezen en door de manier waarop onze voeding wordt klaargemaakt, hebben we meestal echter een tekort aan verteringsenzymen.
Ook het op punt zetten van je darmflora maakt deel uit van de totaalaanpak. Dit alleen al helpt bijvoorbeeld pas bevallen vrouwen bij het wegwerken van hun buikje. “Ja maar ik eet toch veel yoghurt”. Helaas, de bacteriestammen in yoghurt passeren gewoon de darm en dragen niet bij aan de opbouw van de darmflora.
Goede probiotica bevat min. 10 miljard levende bacteriën en geeft ook het kenmerk van de stam op de verpakking weer: bijv. Lactobacillus acidophilus (NCFMr-stam).
De houding
Steekt jouw buik vooruit door je houding? Dikwijls zijn verkorte heupbuigers de oorzaak. Dit ontstaat door veelvuldig zitten, maar ook bij een sport waar je herhaaldelijk je knie moet heffen. Denk aan lopen en vechtsporten. Het is veel complexer dan dat, maar je weet al waar je kan starten. Het is een kwestie van de de ‘verkorting’ eerst los te maken (roptrotherapie en self-myofascial release).
Daarna meten we jou een stretchingsprogramma op maat aan in combinatie met versterkende oefeningen voor verzwakte spieren. In een kwaliteitsprogramma wordt met al de bovenstaande zaken grondig rekening gehouden. Wil je er voor gaan? Wel, dan weet je me te vinden.
Jimmy Coopman (www.jimmycoopman.com)