Heerlijk die warmte van afgelopen tijd! Ik dacht dat we zo van de ene winter de volgende winter in zouden vliegen. Dat de zomer eruit was geknipt. Het bleef zo lang koud en nat. Maar eindelijk werd het warm, werd het droog en begon er iets te groeien. En nu, eind juni, is het een waar paradijs op de MoesMobiel. En op mijn dakmoestuin en in de moestuin van de Rosariumhorst en ik denk in vele andere moestuinen. Zonder warmte groeit bijna niets. Een mens gedijt ook beter in een warm klimaat. Minder stress, lekker ontspannen! Zon heeft ook nadelen maar warmte op zich is fijn en doet goed. Van teveel zon kunnen bladeren maar ook ondergrondse wortels verbranden, zeker als je water geeft in de felle zon. Geef daarom altijd pas aan het eind van de dag water. Als je vroeg in de ochtend water geeft dan verdampt het vocht weer te snel. Later op de dag, als de zon niet meer uitbundig schijnt, heeft water de meeste kans door de plant te worden opgenomen zonder te verbranden.

GardenSoul MoesMobiel moestuin fruitgaard

En nu hebben we dus een kleurenparadijs! Kamille met knalgeel hartje, koriander, zonnebloemen, rode kolen, korenbloemen, komkommerkruid met die prachtige paars-blauwe bloemen en bloeiende dille. Wist je dat je heel veel bloemen kunt eten? Bloemen van de madeliefjes, borage, oost Indische kers (smaakt heel sterk naar radijs), daslook en nog veel meer. Erg lekker allemaal en het staat ook nog eens vrolijk, bv in een salade! Het is al met al deze zomer toch nog goed gekomen (nu al!) en de mensen die niet op vakantie gaan kunnen gewoon thuis blijven genieten. Van de MoesMobiel, maar ook van een eigen minimoes, achtertuinmoes, een stoeptegelmoes, makkelijke moes, m2moes, stadsmoes, plattelandsupermoes, enz.

Ineens zag ik, toen ik stond te genieten in de Fruitgaard, omringd door de puintassen met fruitboompjes (bijna bezwijkend onder de zwaarte van de vruchten, ècht waar!) dat de houten achterwand wel erg saai was. Al dat spetterende ‘kleurgebeuren’ van de kruiden en planten tegen zo’n saaie wand, dat kon beter! En ja hoor, we hebben nu ook een spetterende fruitwand met soulfiguur erin: GardenSoul! Nu klopt het helemaal, de zomer kan niet meer stuk.

Ronald SpryArt grafiti

Ronald SpryArt grafiti

Graag wil ik nog iets onder jullie aandacht brengen. Op www.duurzaamnieuws.nl staat mijn verhaal over de moestuin met ‘mijn Alzheimergroep’. Mensen kunnen laten weten wat ze daarvan vinden. Het is een schrijfwedstrijd, maar ik heb het willen benutten om het belang en de schoonheid van het project onder de aandacht te brengen. Indien mijn verhaal wint, krijgen we € 500,- die we heel goed kunnen gebruiken om nieuwe zaden en gereedschap te kunnen kopen voor de moestuin. Laat je weten wat je ervan vind? Hartelijk dank!

Met groene groet,

Erika Meershoek.