Fit worden voor de zomer: Last call!

Als je volgende zomer met een platte buik het strand op wil, dan is er hoop. Met de nodige toewijding is er veel haalbaar op slechts 3 maanden tijd. En dat vanuit je eigen huis! Bereid om er fysiek (en mentaal) tegenaan te gaan? Verslind dan alvast dit artikel.

Het voordeel van discipline 

Er zijn heel wat oefeningen die je thuis kan doen om aan je lijn te werken. Met een matje, een fitball en een paar dumbbells en elastieken kan je voor enkele tientallen euro’s maanden lang deftig trainen. Je zal mij niet horen zeggen dat dit beter is dan de fitnesszaal, maar eens je weet hoe, dan kan je met de nodige zelfdiscipline thuis al heel wat bereiken.

Daarenboven spaar je de verplaatsingstijd en de kosten van je fitnessabonnement uit. Uiteraard kan je deze oefeningen ook in de fitness doen, mocht je er al ingeschreven zijn.

Let wel: mijn tips kunnen voor sommige mensen risico’s inhouden: niet iedereen is hier namelijk zomaar klaar voor. Als professional leg ik voor elke klant pas de werkwijze vast na een uitgebreid intakegesprek en de nodige testen. Er is nu éénmaal geen “one-size-fits-all” methode.

Weet ook dat zelfs het perfecte oefenschema een verkeerd voedingsplan niet kan rechttrekken, dus als je er echt voor wil gaan, kies je beter voor een totaalaanpak. Zo haal je het maximum aan resultaat uit je inspanning.

Wat met de hormonen?

In vorige artikels heb ik het al verschillende keren over hormonen gehad. Als we het over training hebben, is er ook geen ontkomen aan de dans der hormonen.

In tegenstelling tot bewegen, is trainen een gerichte stimulus voor het lichaam om een specifiek effect te bekomen. Het gewenste effect dat we deze keer zoeken, is je metabolisme opkrikken door de aanmaak van groeihormoon te stimuleren. Studies hebben uitgewezen dat een hoog melkzuurgehalte in de spieren dit teweeg brengt. Dit bekom je op volgende manier:

  • Bij cardiotraining: meerdere sprints i.p.v. lange duur (dit laatste zorgt voor de aanmaak van het stresshormoon cortisol, en dit effect wordt nog verhoogd als de activiteit op elektronische toestellen (vb loopband) wordt uitgevoerd. Cortisol breekt niet alleen spieren af, maar is ook de tegenpool van groeihormoon.
  • Kortere rusttijden tussen de sets.
  • Werk in supersets. Dit wil zeggen dat je 2 oefeningen onmiddellijk na elkaar doet en dit voor het aantal voorziene sets, alvorens je naar de volgende oefeningen gaat.
  • Bij krachttraining: trage tempo’s in de excentrische fase. Dit is bijvoorbeeld het door de benen zakken als je squats doet, of door de armen in geval van push-ups. Met traag bedoel ik 4 seconden zakken.
  • Een hoger trainingsvolume: 12 tot 15 herhalingen bij kracht en 3 à 4 sets. 8 tot 10 oefeningen.

Begint het al duidelijk te worden waarom joggen en buikspieren trainen niet effectief zijn?  Wat je verder nog dient te weten i.v.m. training, is dat je lichaam snel ergens aan went. Met andere woorden: variatie is de sleutel. Daarnaast hebben we nog het ‘overload principe’, wat eigenlijk zegt dat je telkens je grens dient te verleggen of de prikkel dient te verhogen, wil je steeds blijven verbeteren.

Liever een totale aanpak?
Wil je liever persoonlijke begeleiding en een totaalaanpak die op jouw lijf geschreven is? Ga dan naar: www.jimmycoopman.com of bel +32 (0)474 48 42 54. Dit omvat een ‘biosignature modulation’ vetmeting, die een beeld geeft over jouw hormonaal evenwicht.

Daarnaast is er een uitgebreid gesprek om de nodige info te verzamelen over je levensstijl, voeding, stress, activiteit, medische toestand, sportverleden, vertering, enzovoort.

Of je nu een doorwinterd sporter of compleet beginner bent, je zal zeker iets bijleren over je lichaam en krijgt bruikbare tips op maat. Daarnaast kan ik aan de hand van deze gegevens een gepast programma voorstellen om je doel te bereiken!

Ideaal seizoen

Zo, er is geen enkel excuus meer om niet te starten met (thuis)trainen. Gun jezelf fysiek én mentaal de beleving van een gezond, slank en gespierd lichaam, en dat in het seizoen waarin alles groeit en bloeit. Perfect toch?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven