Als je volgende zomer met een platte buik het strand op wil, dan is er hoop. Met de nodige toewijding is er veel haalbaar op slechts 3 maanden tijd. En dat vanuit je eigen huis! Bereid om er fysiek (en mentaal) tegenaan te gaan? Verslind dan alvast dit artikel en schrijf je in voor het Visita-oefenprogramma!

Het voordeel van discipline 

Er zijn heel wat oefeningen die je thuis kan doen om aan je lijn te werken. Met een matje, een fitball en een paar dumbbells en elastieken kan je voor enkele tientallen euro’s maanden lang deftig trainen. Je zal mij niet horen zeggen dat dit beter is dan de fitnesszaal, maar eens je weet hoe, dan kan je met de nodige zelfdiscipline thuis al heel wat bereiken.

In tegenstelling tot bewegen, is trainen een gerichte stimulus voor het lichaam om een specifiek effect te bekomen. Het gewenste effect dat we deze keer zoeken, is je metabolisme opkrikken door de aanmaak van groeihormoon te stimuleren. Studies hebben uitgewezen dat een hoog melkzuurgehalte in de spieren dit teweeg brengt. Dit bekom je op volgende manier:

  • Bij cardiotraining: meerdere sprints i.p.v. lange duur (dit laatste zorgt voor de aanmaak van het stresshormoon cortisol, en dit effect wordt nog verhoogd als de activiteit op elektronische toestellen (vb loopband) wordt uitgevoerd. Cortisol breekt niet alleen spieren af, maar is ook de tegenpool van groeihormoon.
  • Kortere rusttijden tussen de sets.
  • Werk in supersets. Dit wil zeggen dat je 2 oefeningen onmiddellijk na elkaar doet en dit voor het aantal voorziene sets, alvorens je naar de volgende oefeningen gaat.
  • Bij krachttraining: trage tempo’s in de excentrische fase. Dit is bijvoorbeeld het door de benen zakken als je squats doet, of door de armen in geval van push-ups. Met traag bedoel ik 4 seconden zakken.
  • Een hoger trainingsvolume: 12 tot 15 herhalingen bij kracht en 3 à 4 sets. 8 tot 10 oefeningen.

Begint het al duidelijk te worden waarom joggen en buikspieren trainen niet effectief zijn?  Wat je verder nog dient te weten i.v.m. training, is dat je lichaam snel ergens aan went. Met andere woorden: variatie is de sleutel. Daarnaast hebben we nog het ‘overload principe’, wat eigenlijk zegt dat je telkens je grens dient te verleggen of de prikkel dient te verhogen, wil je steeds blijven verbeteren.

Liever een totale aanpak?
Wil je liever persoonlijke begeleiding en een totaalaanpak die op jouw lijf geschreven is? Ga dan naar: www.jimmycoopman.com of bel +32 (0)474 48 42 54. Dit omvat een ‘biosignature modulation’ vetmeting, die een beeld geeft over jouw hormonaal evenwicht. Daarnaast is er een uitgebreid gesprek om de nodige info te verzamelen over je levensstijl, voeding, stress, activiteit, medische toestand, sportverleden, vertering, enzovoort. Of je nu een doorwinterd sporter of compleet beginner bent, je zal zeker iets bijleren over je lichaam en krijgt bruikbare tips op maat. Daarnaast kan ik aan de hand van deze gegevens een gepast programma voorstellen om je doel te bereiken!