We hebben recycling, upcycling, maar deze keer gaan we het eens hebben over Precycling.
Bij precyling gaan we afval verminderen door het te vermijden. Ik weet dat dat zeker niet evident is, aangezien winkels en de industrie niet altijd meewerken (om het zachtjes uit te drukken:-).
Vraag is echter aanbod! Als zo veel mogelijk mensen laten blijken dat ze al dat afval niet langer vinden kunnen, zal de industrie zich op termijn zeker aanpassen.
Reduce, re-use and recycle
Deze slagzin hoor je vaak en dat is ook de juiste volgorde. Heb je afval, recycleer of sorteer het dan, maar kijk eerst even of je het niet op een andere manier kan hergebruiken. Als eerste stap bekijk je even of je het afval in de toekomst niet zou kunnen vermijden. Hoe je dat aanpakt leer je in de komende dagen.
Supermarkt zonder verpakkingen
Ondertussen heeft België binnenkort een verpakkingsvrije winkel: Robuust – The zero waste shop.
>> Lees hier het interview met oprichtster Savina.
3 Duitse vriendinnen zullen deze zomer in Berlijn een duurzame supermarkt openen zonder verpakkingen. Klanten kunnen hun eigen opbergdoos meebrengen, krijgen herbruikbare containers in de winkel of draagtassen uit gerecycleerd papier. Kijk maar naar de afvalloze supermarkt Original Unverpackt: http://original-unverpackt.de
In Londen heb je Unpackaged:
Hoe het werkt:
- Breng je opbergdoos mee
- Weeg je doos
- Kies het product en weeg de hoeveelheid af in kilogram of liters
- Betaal
- Neem je goedereen mee naar huis
- Product op? Terug naar de winkel en bijvullen maar!
Een laatste voorbeeld vind je in Austin (Texas) in.gredients
Foto: Patrick Lane Photography
Bij Oil&Vinegar kan je je flesjes olie en azijn bijvullen. In natuurwinkels kan je sommige koekjes onverpakt kopen, maar ook burgers in de vershoudtoog of thee, koffie en kruiden in papieren zakjes.
Eetbare verpakkingen
In Parijs vind je de Wikibar, waar je kan proeven van eetbare verpakkingen: WikipearlTM
Foto: ©DG Productions – wikipearlTM
WikiPearl laat zich inspireren door druivenschillen en andere natuurlijke, eetbare omhulsels en beschermlagen in de natuur. Als een geheel nieuw concept om voeding en drank te verpakken. WikiPearl is er als ijs, yoghurt, kaas, fruit en koffie
http://www.wikipearl.com
Let jij er al op dat je voeding of spullen koopt zonder verpakking?
Nog niet ingeschreven voor de uitdaging? >> Schrijf je dan nog snel in.