Eco woonwijk met 700 woningen in Sint-Niklaas

Eergisteren gaf Vlaams Minister Freya Van den Bossche de eerste spadesteek van wat op termijn 700 nieuwe woningen worden in de uitgebreide Clementwijk. Een unieke samenwerking tussen 5 partners (Stadsbestuur Sint-Niklaas, Interwaas, Sint-Niklase Maatschappij voor de Huisvesting, Waasse Landmaatschappij en Matexi) ligt aan de grondslag van een project voor 700 nieuwe woningen dat aan een reële woningnood in de noordrand van Sint-Niklaas moet beantwoorden. Op het eind van alle werken zal Sint-Niklaas een nieuwe groene woonwijk met een park, school, crèche en buurtwinkel rijker zijn.

Groot, natuurrijk park als ontmoetingsplaats

Tot de grote troeven van de nieuwe Clementwijk kan een groot park gerekend worden waarin speelzones, school- en buurttuintjes en ontmoetingsplekken komen. De bestaande grachten en knotwilgen worden zoveel als mogelijk behouden. De bloemenweiden, bloemrijke ruigtes en struiken zullen voor een grote biodiversiteit zorgen.

Autoluw wonen in het landschap

Er werd maximaal rekening gehouden met het bestaande landschap bij de inplanting van de woonvelden.  De bestaande grachten blijven bestaan en de woonvelden komen op de bolakkers. Door de compacte bebouwing bleef er veel plaats over voor een ruim park. Er komen rijwoningen met 2 tot 3 bouwlagen en gestapelde woningen met 3 tot 5 bouwlagen rond het park.

In de woonwijk zal de wagen wijken voor fietsers en voetgangers. Uiteraard zullen de woonvelden wel bereikbaar zijn voor auto’s, maar er is geen kriskras autoverkeer door de wijk. Auto’s worden geparkeerd op gebundelde parkings in de woonvelden en voor bezoekers zijn er parkings aan de rand van de wijk zodat de straten gezellige en veilige leef- en speelstraten worden.

Energiezuinige en betaalbare vormen van wonen

Met dit project wil Matexi de grenzen aftasten van de moeilijke combinatie van energiezuinig wonen, duurzaamheid en betaalbaarheid.

In Sint-Niklaas is er nood aan grondgebonden woningen die betaalbaar zijn. Hierop wil Matexi een antwoord bieden en tegelijkertijd ook een aangename buurt creëren waarin jong en oud een plaats kunnen vinden.

Timing van de werken

De uitvoering van de werken gebeurt in twee fases. Fase 1 heeft betrekking op het zuidelijke deel (tot aan de nieuwe wandel- en fietspromenade). Fase 2 is het noordelijke deel (van de nieuwe wandel- en fietspromenade tot aan de Spieveldstraat).

Afgelopen zaterdag startten de werken aan fase 1. Deze zullen nog duren tot het voorjaar 2014. Daarna kunnen dan gefaseerd de woningbouwprojecten opgericht worden. Matexi voorziet dat de eerste woningen opgeleverd zullen worden in de eerste helft van 2015.

In totaal zullen 700 woningen op een oppervlakte van 28 ha gebouwd worden met daarnaast een park van 4 ha.

‘Een nieuw paradepaardje voor Sint-Niklaas’

‘Ik ben trots op de rol die Matexi kan spelen in de bouw van deze grote groene woonwijk voor Sint-Niklaas. Dankzij de jarenlange inzet van het gemeentebestuur en de huisvestingsmaatschappijen heeft Sint-Niklaas nu een nieuwe paradepaardje’, zegt Gaëtan Hannecart, CEO van Matexi.

‘Door zijn ligging langs een belangrijke fietsas zullen straks veel gezinnen de wagen inruilen voor de fiets. Dat is een eerste duurzame impact van het project. Tel daarbij de energiezuinige woningen en de duurzame behandeling van het landschap, op de loten en in het park, en je hebt een kostbaar groen woonproject’, zegt Alexis De Groote, Business Unit Manager Matexi Oost-Vlaanderen.

Meer info: http://clementwijk.be

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven