Dr. Bronner – (h)eerlijk ingezeept

De zeepproducten van Dr. Bronner zijn in Amerika een regelrechte hit, maar in Europa (nog) vrijwel onbekend. Op zich is dat best bizar voor een van origine Duits zeepmerk, maar zoals altijd brengt een stukje geschiedenis soelaas! Ziehier het wonderlijke verhaal van een al even wonderlijke zeep.

Koffer vol zeepformules

De in het jaar 1908 te Duitsland geboren Emanuel Bronner behoorde tot de derde generatie van een familie van meester-zeepmakers. Het bedrijf zelf werd opgericht in 1858 en was wellicht één van de eersten die het alom bekende zeepblokje fabriceerden. Dat de familiezaak uiteindelijk werd voortgezet in Amerika is te wijten aan de tweede wereldoorlog. Deze noopte Emanuel, in bezit van een koffer vol zeepformules, Duitsland te ontvluchten en de oceaan over te steken, met achterlating (en verlies) van zijn voltallige familie.

(h)eerlijk vooruitstrevend

Behalve dit drama kreeg Emanuel gelukkig ook voorspoed te verwerken. Zijn – toen al – behoorlijk vooruitstrevende zeepproducten sloegen goed aan en het bedrijf was zeer succesvol. Na zijn dood in 1997 zette zijn familie de zaak én zijn ideologie gelukkig voort.

Wat Emanuel Bronner belangrijk vond was eerlijkheid en het streven naar verantwoorde producten. Zo werd de traditionele zeepbereiding met dierlijk vet al gauw vervangen door het verzepen van kokosnoot en bevatten de producten hierdoor meer (en betere) vitaminen en goede oliën. Daarnaast vermijdt Dr. Bronner synthetische verdikkingsmiddelen en andere toevoegingen. Naarmate de jaren vorderden werd dat beleid steeds verder doorgevoerd.

30.000 woorden

Anno nu zijn alle Dr. Bronner producten Fair Trade, worden ze niet getest op dieren, en zijn de ingrediënten duurzaam geteeld en 100% organisch. Ook de verpakkingen bestaan uit gerecycled materiaal. De lijst aan keurmerken is dan ook haast net zo lang als de ruim 30.000 woorden tellende (!) missieverklaring op de labels van bijna elk product. Je hebt dus ook voldoende te lezen 🙂

Magische zeep

Het assortiment van Dr. Bronner is behoorlijk breed en gaat van o.a. zepen, lippen- en lichaamsbalsems tot bodylotions. Het absolute paradepaardje van Dr. Bronner is echter de 18-in-1 magic soap in verschillende geuren. De inhoud van deze flessen (of blokken) zeep is namelijk niet alleen geschikt als douchegel en shampoo, het kan ook dienst doen als – hou je vast – scheerschuim, massage-olie, badschuim, aftershave, (voeten-)badolie, wasmiddel, deodorant, afwasmiddel, zijdewasmiddel en – jawel – mondspoeling en tandpasta!. Volgens de info op het label zou deze zeep zelfs geschikt zijn om je groenten re reinigen. Misschien een brug te ver, maar het is in elk geval bewezen en goedgekeurd. Over multifunctioneel gesproken.

Dr. Bronner is verkrijgbaar bij:
www.eco-logisch.be
www.eco-logisch.nl

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven