Consuminderen tips voor beginners

Consuminderen beginnerstips deel 1: in de badkamer

Wat is consuminderen?

De meesten hebben hier al over gehoord, of zelfs al een discussie over gevoerd. Consuminderen betekent het minder kopen van nieuwe spullen, of je ze nu nodig hebt of niet.

We weten het allemaal; ons economisch systeem en de maatschappij zijn ingesteld op ‘consumeren’, waarbij je niet rond je heen kan kijken of je ziet reclame van een slanke dame die een handvol shampoo in haar haar murwt, een tandenborstel waar de tandpasta nog net niet overloopt met een grote glimlach in haar mond stopt of een schoenenkast zo groot als mijn slaapkamer opentrekt en er toch maar enkele paren bij bestelt.

Ergens vanbinnen weet je dat je niet zoveel shampoo, tandpasta of schoenen nodig hebt. Maar toch volgen we het, omdat dit de norm lijkt. En we zijn ermee gelukkig, tot we beginnen te beseffen hoeveel geld we hiermee weggooien en hoeveel afval het oplevert. Want deze shampoo en tandpasta komen in verpakkingen, die nog eens verpakt zijn en in dozen en naar de winkel gebracht. Je kan ook eens kijken naar zero waste tandpasta.

Consuminderen in de badkamer

Hoe kan je bewuster kopen en gebruiken?

Tot dit punt kunnen jullie jullie waarschijnlijk wel vinden. Maar wat doe je hier nu aan? Hoe kan je bewuster kopen en gebruiken? ‘Koop gewoon minder’ is gemakkelijk gezegd. Ergens las ik dat het 21 dagen duurt om een gewoonte aan te maken; vooral voor de druk bezette mens is het moeilijk om meteen je levensstijl om te gooien.

Ik ga je tips geven (eerlijk; ik volg ze zelf nog lang niet allemaal, maar heb er wel al stevig over nagedacht en ben ze, gewoonte per gewoonte, in mijn leven aan het brengen) over hoe je deze kleine stappen kan zetten. Op het einde van de rit kan je zeggen ‘ik consuminder!’ maar eerlijk; door deze kleine gewoontes beetje per beetje aan te leren ga je niet eens beseffen dat je zo een levensstijl-omzwaai gedaan hebt.

[tweetquote]Dit is milieubewust leven en niet inboeten op comfort, dat vind ik belangrijk![/tweetquote]

Consuminderen: algemeen

Voor mij is consuminderen niet enkel ‘minder kopen’, maar vooral minder gebruiken. Heb je echt zoveel tandpasta nodig?
Wat volgens mij een zeer belangrijk punt is; WEET WAT JE HEBT. Zo ga je geen onnodige dingen extra kopen, welke uiteindelijk slecht worden en de vuilbak in gaan. Dit vind ikzelf nog het slechtste; ongebruikte dingen weggooien. Ook heb je maar een bepaald aantal producten nodig, en niet van alles een stuk of 5 reserve items. Om te weten wat je hebt, heb je een beetje orde nodig.

Consuminderen in de badkamer

In dit eerste deel geef ik je graag tips over de badkamer. Hierbij bekijk ik vooral de producten die je gebruikt. Over het textiel kan je later meer lezen in het deel over de kleedkamer.

Consuminderen badkamerkastje

Dit is mijn badkamerkastje. Zoals je kan zien, van de meeste soorten maar 1 product ter beschikking of een bijna-lege variant met daarachter de opvolger. Natuurlijk heb ik, nu ik nog aan het aanpassen ben aan het consuminderen, een pak meer producten. Deze staan geordend opgeborgen en ik focus me nu op bijna-lege producten om ze leeg te maken. Voor producten met een kleine reservevoorraad ga ik op zoek naar milieubewustere alternatieven.

Opgeruimd staat netjes

Hiervoor heb je wel even tijd nodig, maar het is eenmalig; zoek je kasten uit. Uit mijn ervaring blijkt dat je vaak wel ergens een lade of schap hebt waar een hoop productjes bij elkaar staan, maar je hebt geen idee meer welke deze zijn. Hierbij verzamel je ook best producten die in andere kamers staan (handcrèmes op je nachtkastje, lippenbalsems en –sticks uit je handtas). Zet alle producten voor je op tafel/de grond, zet een vuilbak binnen handbereik en 2 zakken en maak een selectie:

  • Vervallen items: deze gaan meteen in de vuilbak.
  • Producten die je niet verdraagt/niet graag gebruikt: als deze niet vervallen zijn, kan je ze in de zak steken om aan vriend(in)en te geven. Hiebij kan je de ongeopende nog bijhouden om eens als kleine attentie te geven. Stop deze in de andere zak.
  • Producten die je nog wil gebruiken: zet de ongeopende bij elkaar, en deze waar je al aan bezig bent apart. Voor de ongeopende zoek je een plekje in de kast. Bekijk goed hoeveel je er hebt; toen ik verhuisde had ik bijvoorbeeld 7 flessen shampoo. (verzameld zowel thuis, als op mijn kot, als bij mijn vriend) Zo weet je goed wanneer je in de winkel staat en denkt; ‘mijn fles shampoo is bijna leeg. Zou ik nog eentje in de kast hebben?’ dat je er nog hebt. Intussen kan je ook eens nadenken over milieuvriendelijke alternatieven; kan je als je deze douchegels op hebt gebruikt misschien overschakelen naar zeep? Of in plaats van scheergel werkt olijfolie ook.
    Zet de producten die reeds geopend zijn op de plek waar je je dagelijkse verzorging zet. Zorg ervoor dat je maar 1 (of het hoogstnodige) van de producten hier zet, zodat je ze één voor één opmaakt.
  • Bijna-lege producten: sommige mensen (schuldig!) stoppen met het gebruiken van producten als ze bijna leeg zijn, vooral met deodorants heb ik dit. Er komt niet veel meer uit, het is bijna op… focus op deze eerst leeg te maken. Zet ze weer op de plaats waar je dagelijkse spullen staan, en maak ze leeg komende week. Dit zal snel vooruit gaan, en je hebt eens zoveel plek!
Consuminderen met make-up

Mijn make-up bakje op de lavabo. Enkel wat ik dagelijks gebruik, samen met enkele keuzes aan lipstickkleur. Vroeger experimenteerde ik veel met make-up, waardoor ik in de kast nog 4x zoveel liggen heb als je hier ziet; ik hoef de komende jaren dus geen oogschaduw en gezichtspoeders meer te kopen. Ik gebruik een selectie van producten die bijna leeg of bijna slecht zijn, geef kleuren die ik niet gebruik aan vriendinnen en geniet van deze kleine selectie producten.

Voor make-up producten kan je juist hetzelfde doen. Zelf doe ik dit graag apart, omdat deze toch in een apart bakje komen.

Voor je alles weer in de kast zet, kan je de kast eens lekker uitkuisen en een plek zoeken om alles te rangschikken. Hierbij zet je best alles achter elkaar in een kast: zo zie je voor je een rijtje shampoo, een rijtje douchegels en een rijtje zeepblokjes zonder dat je er spullen uit moet nemen. Goed overzicht is altijd handig! Doordat je deze kast normaal maar zeer weinig moet gebruiken, kan dit een bovenste schap of onderste, moeilijker te bereiken vak zijn.

Consuminderen Parfum

Dit proces kan je regelmatig herhalen, als je merkt dat je toch andere producten er weer bijpakt of als je je kast wil uitkuisen. Persoonlijk werk ik met de seizoenen; in de zomer meer producten die beschermen tegen de zon en in de winter meer voedende producten. Zo heb ik ook verschillende parfums die ik aan seizoenen link.

Let er natuurlijk op dat je bij het weggooien van je slecht geworden producten alles wat kan recycleert.

Verlaag je verbruik

Hiervoor heb je zeer weinig tijd nodig, je moet er enkel aan denken. Plak ergens een post-it of geef jezelf op een andere manier een herinnering. Vooral het gebruik van douchegel en tandpasta hebben hier baat bij, en je bespaart veel product (dus geld en afval). Probeer je tanden te poetsen met een erwtje tandpasta en je haar te wassen met een 2-euro muntje shampoo. Heb je écht te weinig? Dan kan je wat bijnemen.

Om je haar te wassen, was je best enkel je hoofdhuid; het vuil in je haar zelf is miniem en gaat mee bij het uitspoelen. Dit heeft bij mij het meeste shampoo gespaard, én mijn haar is er gezonder door! Ook helpt het om de shampoo eerst in je handen te verdelen, daarna pas in je haar. Extra haarverzorgtip: spoel je haar uit met koud (20°) water. Dit sluit de schubben.

consuminderen douche

Ook onze douche bevat 1 product van elke soort. De conditioner komt uit de biowinkel, maar ik probeer het niet meer bij iedere douchebeurt te gebruiken. Mijn haar heeft het immers niet altijd nodig.

Misschien kan je zelfs wat bezuinigen op hoe vaak je je haar wast (ik ken mensen die met 1x per week toekomen en neen, ze komen helemaal niet onfris over) of op welke manier (de no-poo methode bijvoorbeeld, heb ik zelf nog niet geprobeerd)? Meestal komt dit ook de gezondheid van je haar ten goede.

Natuurlijk moet het ook allemaal wat proper blijven, het is niet de bedoeling dat collega’s liever niet aan je bureau komt staan omdat ze ruiken dat jij met het milieu bezig bent. Om die reden was ik mijn haar na elke sportbeurt, of wanneer het onfris ruikt. Op dagen waarop ik de deur niet uit moet was ik het niet; hoe vaker je het wast, hoe sneller het vettig wordt.

Voor de vrouwen

Overweeg eens wasbaar maandverband en inlegkruisjes? Ja, als je dit voor de eerste keer leest of hoort klinkt het waarschijnlijk ‘vies’, maar denk eens na hoe we het enkele tientallen jaren geleden deden? Persoonlijk vind ik het veel natuurlijker aanvoelen en sinds ik wasbaar gebruik, stoort die periode van de maand mij veel minder dan vroeger. Om nog maar te zwijgen over de besparingen op lange termijn.

Consuminderen tips - wasbaar maandverband

Mijn toiletkastje. De perfecte hoeveelheid voor mij; de schapjes gaan op een moment bijna leeg maar ik kom nooit te kort. Onderaan staan de laatste verpakkingen die ik niet aan vriendinnen gaf, maar bijhoud just in case. Er kunnen altijd vriendinnen met verrassingen langskomen.

Een andere optie is het verminderen van inlegkruisjes; ooit gebruikte ik er meerdere op een dag, maar net als je haar vaak wassen is dat maar gewenning van je lichaam. Het gaat (meestal) goed genoeg met dagelijks een schone onderbroek. (ik gebruik wel een extra voor ’s nachts) Het duurt wel even om je lichaam hieraan te doen wennen, dus ik raad aan om dit in vakantieperiodes of na je werk te doen en als je wil regelmatig een schone onderbroek aandoen. Deze stof ‘zuigt’ veel minder vocht op dan inlegkruisjes, dus je botst niet weer op hetzelfde probleem.

Kooptips

Heb je toch nieuwe producten nodig omdat de vorige leeg zijn? Ga dan voor grote verpakkingen (of nog beter: zoek een milieuvriendelijk alternatief) Voor eenzelfde hoeveelheid product heb je minder verpakkingen, en het is nog eens goedkoper ook. Valt het op dat milieubewust vaak ook goedkoper is? Dit komt vooral door het ‘consuminderen’.

Door te consuminderen zal je dus wat geld sparen, dat je kan gebruiken om biologische producten te kopen.

Wat is jouw visie over consuminderen, en doe jij er al aan?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

5 reacties

  1. Ipv watjes om gezicht te reinigen en make-up te verwijderen, heb ik oude handdoeken in stukjes geknipt. Elke week gaan deze mee in de witte was. Veel beter voor het milieu en je merkt het amper in de was!

    1. Ja! die gebruik ik ook, onder de paar watjes in mijn badkamerkast liggen er. Handdoek vind ik wat ruw, dus ik naai nog een laagje flanel (van versleten lakens) op de achterkant. Ikzelf heb het best wel moeilijk om over te schakelen van gewoonte, dus ik werk meestal in een tussenperiode met beide vormen (vandaar zowel de watjes als de doekjes in mijn badkamerkast). Sinds ik met kokosvet mij ontshmink gebruik ik wel uitsluitend die van badstof – dat neemt het vet beter mee. Hartelijk bedankt voor de tip, ik ben zeker dat er nog tig dingen zijn die ik uit gewoonte doe maar waarvoor ik nog geen milieubewustere vervanger gevonden heb…

  2. Tubes die bijna leeg zijn en waar zogezegd niets meer uitkomt, knip ik open. Je staat versteld hoeveel produkt er nog in de hoekjes zit. Iedere tubehelft moet je dan wel afplakken of dicht houden om uitdrogen te voorkomen. Daar bestaan speciale afsluiters voor.
    Zogezegd lege shampoo of douchegel kun je nog uitspoelen in het bad of eerst verdunnen met water. Verdunde shampoo werkt even goed voor je haar.

  3. Ik consuminder door geen make-up, dagcrème, nachtcrème, body lotion of ander plakkerig spul te gebruiken. Niet uit principe, maar omdat ik het geen fijn gevoel vind. Liever een ‘natural me’!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven